La importància del joc

El joc es un element bàsic a la vida de qualsevol nen, jugar no es només diversió, jugar implica una manera d’aprendre, de desenvolupar-se i preparar-se per la vida adulta.

Capacitats desenvolupades a través del joc:

L’atenció, la planificació, la concentració, la memòria … són algunes de les capacitats cognitives que es poden estimular i desenvolupar mitjançant el joc, en general el joc permet el desenvolupament de múltiples capacitats que son pràcticament impossibles de numerar (capacitat d’abstracció, adquisició de destresa, socialització, regulació afectiva i emocional, competències artístiques, llenguatge, cognició, actituds i valors …. entre moltes altres). A continuació com a mode de resum destacarem algunes de les competències desenvolupades en el joc:

El joc en el nens es una de les activitats que més importància té en l’esfera social, ja que mitjançant el joc es desenvolupen les capacitats afectives (experimentar emocions, solució de conflictes emocionals…) així com hàbits de cooperació, dos aspectes molt importants a nivell social.

El joc permet el desenvolupament físic, desenvolupant la coordinació psicomotriu, la motricitat gruixuda i fina i essent una font saludable per al desenvolupament de tots el músculs i extremitats.

El desenvolupament sensorial i mental es una altre de les capacitats desenvolupades mitjançant el joc.

El joc desenvolupa la imaginació i la capacitat creativa, sense experimentació, sense manipulació i sense la intervenció d’estratègies d’acció seria impossible descobrir nous espais, sensacions i conductes.

Així per tant, podem concloure que el joc es un element crucial a la vida de qualsevol nen, i la nostra funció com a pares, mares, educadors o professionals que estem en contacte directe amb els nens, hem de prendre consciència de la importància d’aquest element i afavorir les situacions de joc lliure o dirigit amb els més petits.

Des d’una perspectiva psicològica, el joc es un element imprescindible en la intervenció amb qualsevol nen, a PsicoEstudi Reus les nostres teràpies amb nens sempre tenen un temps dedicat al joc. El joc es facilitador de la sinaptogénesis, es a dir, facilita el desenvolupament de connexions sinàptiques entre les neurones i la transmissió de la informació entre aquestes. La formació de sinapsis es produeix al llarg de la vida, però es especialment important en les primeres fases de desenvolupament maduratiu cerebral, donat que gràcies a la plasticitat neuronal l’efecte sobre els factors de creixement neuronal es major. Degut a la influència tan directa que té el joc sobre el desenvolupament cerebral i maduratiu, aquest es converteix en una eina clau especialment en les intervencions en els trastorns del neurodesenvolupament (TDAH, trastorn de l’espectre autista, trastorns perceptius, trastorns del moviment…).

Així el joc ens permet fer un treball psicopedagògic del que els nens no en son conscients (ells simplement estan jugant) però que els aporta múltiples beneficis, alguns d’ells els nombrem a continuació:

  • Expressar els seus sentiments i reconèixer emocions en ells mateixos i en els altres.

  • Aprendre nous estils de comportament sense hostilitat.

  • Desenvolupar l’autocontrol i la tolerància a la frustració.

  • Adquirir habilitats socials.

  • Augmentar la motivació, la concentració, el interès i l’esforç.

  • Disminuir emocions negatives i inseguretat.

  • Millorar la baixa autoestima i desenvolupar la confiança.

  • Millorar l’autonomia.

  • Reflexionar sobre les seves conductes i analitzar esquemes de comportament inadequat.

  • Desenvolupar l’empatia.

  • Estimular diferents funcions cognitives.

  • Adaptar-se a les normes socials i adquirir valors com respectar a l’altre, respectar els torns…

  • Afrontar noves situacions i buscar la manera de resoldre aquestes situacions de la millor manera possible.

Per finalitzar us deixem algunes idees d’alguns dels jocs i aplicacions de tablet que més ens agraden:  

Aplicaciones de tablet:

MEMÒRIA

Memory power training

MatchUp: Ejercita tu memoria

Coach Memory

PLANIFICACIÓ

Torre de Hanoi: “Tower of Hanoi”

Maze king

Unblock car

Tangram puzzle

LLENGUATGE

TABOU: Llenguatge i funciones executives

VELOCITAT I FLEXIBILITAT MENTAL

1to50

ATENCIÓ

Finddifferences

Coach Memory

Adventure.hidden

CÀLCUL

Cálculo mental

ALTRES:

Brain exerciser

Mind games: Velocitat de processament,atenció, memòria de treball.

Brain trainer: Memòria de treball, seqüència, memòria Visual, raonament, atenció i concentració …

 

Jocs:

Halli Galli. (Autor: Haim Shafir. Last Level):Joc d’atenció i concentració.

 Swish Jr. (Thinkfun): Es treballen i entrenen la percepció visual, l’associació i la concentració.

Rush Hour. (Thinkfun): Les habilitats d’aprenentatge que es posen en pràctica amb aquest joc són: raonament espacial, concentració, atenció, perseverança i confiança.

Camelot Junior. (Autor: Raf Peeters. Smart Games): Incrementa el raonament lògic i desenvolupa la percepció espacial i visual.

Zingo 1-2-3. (Thinkfun): Es un joc específic per als més petits, a partir de 4 anys fins a 8. Es posen en entrenament la percepció visual, la concentració, el control impulsiu i l’atenció.  

Laberints i puzles: Millorem l’atenció, la planificació i la resposta reflexiva.

 Sopes de lletres: Treballem l’atenció.

Diferències: Es treballa especialment l’atenció.

 Parelles o memory: Jocs on estimulem la memòria.

Memòria (cualquier juego): Al mercat podem trobar molts jocs de memòria, que mitjançant diferents dinàmiques es desenvolupa i potencia aquesta capacitat.

Construcció: Els jocs de construcció en els que s’ha de seguir una sèrie de pautes per construir-lo, són molt beneficiosos per treballar el control dels impulsos, les instruccions i el control inhibitori.