La pràctica d’exercici físic de manera moderada produeix múltiples beneficis físics que tots mes o menys coneixem, però l’esport no sols afavoreix el nostre estat físic sinó que també ens aporta beneficis psicològics tan a infants com a adults.

Si dediquem una petita part del nostre temps a practicar esport ens beneficiarem d’una gran font de salut mental, d’aquí la importància de que els més petits de la casa es beneficiïn també d’aquests avantatges.

A continuació us mostrem una selecció dels principals beneficis psicològics de l’esport, llegiu-los i els que no practiqueu exercici físic de manera regular poseu-vos en marxa, no serveixen les excuses, qualsevol moment en qualsevol època de l’any es un bon moment per iniciar una rutina relacionada amb l’esport, només fa falta motivació i esperem que després de llegir aquests beneficis ja ho tingueu tot per començar un canvi en les vostres vides.

10 beneficis psicològics de l’esport en els infants:

  1. Practicar esport de manera regular introdueix al nen a la societat i l’ajuda a aprendre i seguir unes normes o regles i adquirir disciplina. A més a més afavoreix la persistència i la tolerància a la frustració ( l’esport ens ensenya que per aconseguir el que volem s’ha de treballar dur i que unes vegades es guanya i d’altres es perd).
  2. Ajuda a perdre la timidesa i obrir-se al demés, afavorint l’adquisició d’unes bones habilitats socials.
  3. Ajuda a controlar la impulsivitat, especialment en nens/es petits/es que encara no saben controlar en excés els nervis i en nens/es amb problemes en el control d’impulsos.
  4. Potencia la creació d’hàbits saludables i afavoreix l’autoestima.
  5. Afavoreix la relaxació i la descarrega de nervis, el que comporta una millora en la qualitat del son i el descans.
  6. Produeix benestar immediat degut a l’alliberació d’endorfines, hormones encarregades de generar sensació de benestar i vitalitat.
  7. Afavoreix el rendiment acadèmic. Quan un nen/a practica esport, augmenta el flux d’oxigen al cervell, es produeixen més neurones i per tant més connexions entre elles, fenomen conegut com neurogènesi, fet que potencia l’agilitat mental, degut a que s’adquireix una major concentració, capacitat d’aprenentatge i memòria.
  8. S’aprèn a adquirir responsabilitat i constància.
  9. Aporta major estabilitat emocional.
  10. Augmenta l’autoconfiança i la motivació.

10 beneficis psicològics de l’esport en adults.

  1. Augmenta la sensació de benestar, et fa sentir millor emocionalment. De la mateixa manera que en els nens/es tal i com ja hem comentat anteriorment, quan practiquem esport alliberem endorfines, les hormones encarregades de produir sensació de felicitat i eufòria. Els psicòlegs/ues acostumem a utilitzar l’esport com recolzament al tractament terapèutic de trastorns depressius o trastorns d’ansietat, degut als beneficis que s’obtenen conjuntament amb una adequada intervenció psicològica.
  2. Redueix els nivells d’estres i d’ansietat. Fer exercici regularment allibera les tensions del cos, afavorint a la relaxació i el descans. Ens ajuda a dormir més profundament. A més a més l’exercici físic incrementa la producció de noradrenalina, fet que pot moderar la resposta del cervell davant l’estrès.
  3. Augmenta la confiança. Cuidar d’un mateix i aconseguir els objectius que ens proposem ens fa sentir orgullosos de nosaltres mateixos.
  4. Augmenta la capacitat cerebral. Tal i com ja hem mencionat, l’esport fa que el nostre cervell produeixi més neurones i més connexions entre elles, es el que coneixem com neurogènesi fenomen que ens ajudarà a augmentar la nostra capacitat d’aprenentatge.
  5. Millora la memòria. L’exercici físic incrementa la producció de cèl·lules de l’hipocamp que son les responsables de la memòria i l’aprenentatge.
  6. Ajuda a prevenir el deteriorament cognitiu. L’esport no sols incrementa la producció de cèl·lules de l’hipocamp sinó que també prevé la degeneració d’aquestes, augmentant les substàncies químiques del cervell encarregades de prevenir aquesta degeneració, reduint així el risc de patir algun tipus de malaltia degenerativa com demències o Alzheimer.
  7. Ajuda a millorar les relacions socials.
  8. Augmenta l’autoestima. El sentir-se bé amb un mateix es un aspecte fonamental per al nostre benestar psicològic. Veure’ns millor físicament i amb major vitalitat ens farà sentir bé i tindre una percepció més positiva de nosaltres mateixos.
  9. Redueix els nivells d’agressivitat, ràbia i hostilitat.
  10. Augmenta la productivitat laboral. Practicar esport t’ajuda a tenir major vitalitat, de manera general, les persones que practiquen exercici físic de manera regular tendeixen a ser més productius que les persones sedentàries, solen mostrar-se més actius i amb major nivell d’atenció en el lloc de treball.

De manera breu, hem de destacar molts altres beneficis:

– Major assertivitat.

– Major estabilitat emocional.

– Major satisfacció sexual.

– Afavoreix la percepció.

– Millor locus de control intern.

– Redueix l’abús de substàncies.